Nutidsminnesmärke invigt i Alva

Lördagen den 29 september var det äntligen dags att inviga minnesmärket över Fokkern som landade på en åker i Alva 1 oktober 1944.

Läs foldern med informativ text här:
Tredelad folder om örnen

Och det som skrevs i Alvabladet inför händelsen

Alvabladet_nr 2_2018

Vädrets makter var med oss till skillnad mot dagen innan när P4Gotland intervjuade mig ”on location” ömsom regn och ömsom solsken.
Lördagen inleddes med en sista koll att allt var på plats och huvudgästerna anlänt till Blåkråkans Bed & Breakfast i Hemse. Skyltar färdiga på fyra språk att fästas i alla fyra väderstreck och soppan kokt. Riksdagsman på plats att avrunda det hela.

Konsulatet framför sitt tack till Länsstyrelsen Gotland, Alva Hembygdsförening och bröderna Olavi, Eero och Mati Lepp och deras familjer för att detta har kunnat förverkligas.

Läs referatet som skickats in till GT GA och Helagotland här:

GF2_8146

Bildtext: från vänster Lars Westman, författare till boken Örnen har landat på en åker- piloten som flög mot friheten, Riina Noodapera, Estlands honorärkonsul på Gotland, Lars Thomsson, Eero Lepp och Olavi Lepp, två av Eduard Lepp´s söner som bidragit till att boken och minnesmärket kommit till. Foto Gunnar Fardelin.

Minnesmärke om vår nutidshistoria invigd i Alva

Vädrets makter var på vår sida denna viktiga dag i slutet av september 2018. Det är 100 år sedan Estland blev en fri republik och 74 år sedan som 30 000 människor flydde från landet i bräckliga fartyg över havet mot frihet i väst, efter det att Sovjetunionens ockupation blev ett faktum. Över 10 000 personer tog sig till Gotland och togs emot under några blåsiga septemberveckor från Fårö fyr i norr till Hoburgen i söder. Många kom till Slite ledda av röken från cementfabrikens skorstenar. En del hamnade på Gotska Sandön och blev bogserade till Fårösund och vidare mot arbete och familjebildning på svenska fastlandet. Men alla kom inte med båtar. Flera flygplan landade på olika platser på Gotland. En av dem var Eduard Lepp med besättning som med sitt närapå skrotfärdiga Fokkerplan tog mark vid Kauparve gård i Alva den 1 oktober 1944. Om det finns en bok skriven av Lars Westman, Örnen har landat på en åker- piloten som flög mot friheten.
För att göra en lång historia kort så byggde sönerna till flygaren en modell av planet och skänkte den till Alva Hembygdsförening för att påminna världen om vad som hände hösten 1944 på Gotland.
Historien är värd att bevara och berätta. Man glömmer så fort.
Estlands honorärkonsul på Gotland, Riina Noodapera, hade den äran att följa processen från idé till invigning i Alva denna soliga lördag i september 2018. Med sig hade hon två söner till flygaren, Olavi och Eero Lepp och författaren till boken om Örnen, Lars Westman att förrätta invigningen. Ett 70-tal personer bevittnade händelsen. Lars Thomsson, med anknytning till Estland via sin släkt som härstammar från Dagösvenskarna som blev hänvisade mark i Ukraina på 1700-talet och grundade Gammalsvenskbyn, knöt ihop det hela med att påminna om hur de återvändande Svenskbyborna togs emot i Trelleborg 1929 som banade väg för hur svensk migrationspolitik skulle se ut. Då var man beredd när esterna kom hösten 1944 och efter det flyktingar som sökte sig till Sverige i modern tid.

Nedan bilder tagna av Göran Hellström, Gunnar Fardelin, Sam Thomsson och Riina Noodapera från invigningsaktiviteten 29 september 2018. Efter presentationer av dagens program och talare, visning av platsen för landningen och info om bokens tillkomst fick vi en god och stärkande surkålssoppa!

Och som alla projekt avslutades vårt med KALAS på konsulatet för de närmast inblandade. Det ska nog bli en tradition.
Konsulatet samverkar kring arrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s