Verivorst/Blodkorv 2016

Eesti keeles:
Laupäeval 12 novembril said 12 entusiastlikku verivorstihuvilist kokku Külli Bergbohmi juures Rutes. Tangu/kruubipuder oli juba valmis, veri oli kaasas ja kolm masinat aitasid kaasa kiiresti vorstid valmis saada. Algot oli keedumeister sel aastal. Oodates et vorstid jahtuksid söödi kõrvitsasuppi koos mitmet sorti hapuleibadega , magustoiduks oli ehtne leivasupp vahukoorega. Kohvi kõrvale rikkalik kookide-küpsiste valik. Oli tore ja meeldiv päev. Otsustati Aastakoosoleku ja talvepeo kuupäevaks laupäev 21 jaanuar 2017 algusega kell 14.00. Kas üritus toimub Svenskbygårdenis Romas või Skeppargilletis veel ei tea. Oleneb kus ruumid on vabad.

 

På svenska
Lördagen den 12 november träffades 12 entusiastska blodkorvsintresserade hos Külli Bergbohm i Rute. Gröten kokt på hela gryn med fläsk och kryddor var redan färdig och avsvalnad, blodet fanns i bagaget och med tre maskiner gick det snabbt att få korvarna färdigstoppade. Algot var kokmästare denna gång. I väntan på att korvarna skulle kallna avnjöts pumpasoppa med medbringade olika brödsorter, till efterrätt estnisk bröddessert med vispgrädde och till kaffet ett rikligt urval av kakor och tårtor. Det var en trevlig dag i glada vänners lag. Beslutades att Gotlansesternas årsmöte med efterföljande vinterfest äger rum lördagen den 21 januari med start kl 14.00. Platsen ännu ej bestämd, kan bli i Svenskbygården i Roma eller Skeppargillet i Visby. Beror på var det är ledigt.

Detta recept följer vi avseende blodkorven.
blodkorv

Det är ett genuint estniskt recept. Om det ska dubbleras tänk då på att det är mängden gryn och blod som avgör, att inte dubblera inslaget av fläsk och lök.  Det får gå på känsla. Samma recept kan användas till s.k. Vitkorv, som åts till trettondagen i bondesamhället i Estland. Då utesluts blodet och ev. behöver mer vätska tillsättas smeten innan den stoppas i fjälster.
Vi gör en sats på ca 3,5 kilo gryn och 3,5 liter blod.

 

Bilder från korvatingen 2016
Lite huller om buller….
Foton Gunnar Fardelin och Riina Noodapera

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s