Aastakoosolek 11 jaanuaril/Årsmötet 11 januari

Aastakoosolek koos talvekoosviibimisega peeti ära laup 11 jaanuaril.
Årsmötet med sedvanligt estniskt julbord avhölls lördagen den 11 januari.
Referat på svenska:

Medlemmar i Gotlands Estniska Förening (REL Gotland) har haft traditionsenligt årsmöte med efterföljande estniskinspirerat julbord och verksamhetsplanering. Innevarande år är märkesår för estländare på Gotland på flera olika sätt, det är 70 år sedan flykten till Gotland, 25 år sedan den ”Baltiska kedjan” och 20 år sedan Estonias förlisning, händelser vi alla minns på olika sätt. Dessa händelser skall uppmärksammas under året. Vid sidan av sedvanligt högtidlighållande av nationaldagen den 24 februari hos Estlands honorärkonsul kommer en berättarkväll om flykten att anordnas på Allekvia Tingshus i Endre i maj månad med Margit von Rosen som berättar minnen från Nargö/Naissaar och presenterar en bok som utkommit på både svenska och estniska.  Lördagen den 13 september ägnas åt en bussutflykt till Slite för en minnesceremoni med anledning av flykten med samkväm efteråt. Tisdagen den 23 september blir det föredrag och berättelser om flykten, den baltiska kedjan och Estonia-katastrofen på Försvarsmuseet i Tingstäde. Dessa arrangemang kommer att annonseras för allmänheten och sker i samverkan med Estlands ambassad och honorärkonsulat samt Studieförbundet Vuxenskolan.
Föreningen kommer givetvis att fortsätta träffas för gemensam kurs i blodkorv och surkålstillverkning mm. Om det är möjligt att ordna import av utvalda estniska produkter så kommer föreningen att försälja estnisk mat mm på julmarknaden i Herrvik.
Årsmötet avslutades med ett traditionellt estniskinspirerat julbord som medlemmarna ordnat gemensamt, och det alltid lika populära lotteriet.
Styrelsen för 2014 består av ordförande Riina Noodapera, ledamöter Veljo Pärli, Kaidi Flemström, Tarvo Tammeoks och Anders Nilsson.

På det estniska julbordet finns litet av varje. Det viktiga är att det skall finnas sylta med hemlagad inlagd pepparrot och stark senap, salt sill med syrad grädde och lök samt blodkorv med fläsk. Surkål, rödbetor, syrad gurka, pastejer och olika fiskinläggningar, löjrom etc brukar vara populärt ihop med det mörka syrliga brödet och mumma att dricka. Färskostkaka till kaffet får kröna verket.

Protokollen från årsmötet och andra dokument läser du nedan/protokollid ja muud aastakoosoleku dokumendid leiad siit:
Aastakoosoleku protokoll eesti keeles jan 2014
Årsmötesprotokoll på svenska jan 2014
Förslag till verksamhetsplan 2014 mõlemas keeles
Verksamhetsberättelse 2013 mõlemas keeles

Bilder/pilte:
estkorv estmat 1 estmat 2 estmat 3 Rel Gotlandi koosolek

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Aastakoosolek 11 jaanuaril/Årsmötet 11 januari

  1. Ping: Kalla vädret har infunnit sig | riinas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s